Ön itt áll: Főoldal NYÁRI TÁBOR 2018 Kerámia Tábor

Kerámia Tábor

Készítette: noha Utoljára módosítva: 2018. május 04., 11:43
— Felvéve: , , , ,

Kerámia tábor

 

JÚNIUS 18-22. - Tengerre Fel!
JÚLIUS 9-13. - Ritka növények és állatok
AUGUSZTUS 13-17. - Ősi világok és vallások

 4-14 éveseknek ajánljuk

Jelentkezés >>

 

 A táborok során mindig igyekszünk egy izgalmas témára ráfűzve alkotni végig a hetet. Így a heti kerámiakészítésnek célja van, a táborozó ismereteit is gyarapítva, mind az agyagozásról, mind az adott témáról, vagy meséről.  A hét során az alkotói folyamatok elősegítése mellett a világ egy szeletének megismerésére is nagy hangsúlyt fektetünk, ahogyan a fantáziatevékenységek megjelenítésére is az alkotáson keresztül. Az agyagozás egy játékos, kreatív folyamat, amely során a táborozó a képzeletében előforduló tartalmakat mind tárggyá tudja formálni, aminek elkészültét végigkíséri. Ezáltal a gyerek tanúja az egész folyamatnak, ahol egy darab „föld”-ből kiformálódik a tárgy, kiszárad, színekkel lesz fedve és végül a kiégetett tárgyat haza is viheti.

A kerámiatáborba szeretettel várunk olyan gyerekek mellett, akik már kipróbálta az órákat nálunk, vagy esetleg évek óta nálunk agyagoznak, mindenkit, aki csak most ismerkedik az agyaggal. Kivétel nélkül mindenki át tudja élni a saját szintjén, belső világát kivetítve a kerámiakészítés művészetét. A kerámiatábor során az agyagozások alkalmával minden nap egy-egy új technikát sajátíthatnak el a táborozók, aminek köszönhetően a hét végére nagyobb jártasságot szerezhetnek a kerámiakészítés terén. Korosztálynak és tapasztalatnak megfelelő csoportbontásban dolgozunk a témán, egy-egy tanárral/tábortartóval.

A táborban elkészült tárgyak továbbá maradandó emlékként szolgálhatnak, mivel a kifestett, nohában hagyott tárgyakat száradás után mind kiégetjük egyszer, és a tábor vége után nagyjából két héttel el lehet jönni a kész tárgyakért, és hazavinni őket.

A nap menete: Megérkezés utána  program 9-kor kezdődik. Reggelente kicsit ráhangolódunk a napi témára, mesékkel, képekkel, közös játékkal, rajzolással. Utána ebédig kerámiázunk, a napi téma alapján. A közös ebéd után lehetőség van a kisebbek számára egy kis pihenőre, a nagyobbak számára kreatív foglalkozásra, játékra, ami után pedig kimegyünk a szabadba. Délután igény szerint tovább dolgozunk a délelőtti kerámiamunkákon, befejezzük, javítgatjuk azokat, illetve lehetőség van kedv szerint alkotni, játszani, így a délutáni egy kötetlenebb foglalkozás.

Szakmai mentor:Nemes Nati

JÚNIUS 18-22.

táborvezetők: Esze Dorka (gyógypedagógus, kerámiatanár); Zeller Abigél (kerámiatervező, kerámiatanár)

Téma: Tengerre Fel!

1.nap: Óceáni óriások
2.nap: Tengerisün mécsesek - gyöngyözés
3.nap: Élőlények keveredése
4.nap: Korallzátonyok varázslatos sokszínűsége - díszes tányér
5.nap: A héten készített tárgyak retusálása és festése

JÚLIUS 9-13. 

táborvezetők: Timár Dorka keramikus, iparművész, Fenyő Eszter keramikus, jógaoktató

 

Téma: Ritka növények és állatok

Meséken keresztül fedezzünk fel és ismerkedünk  valós és képzelt élőlényekkel. Ezeket eljátszuk, majd meg is alkotjuk agyagból csapatban vagy egyénileg. Így ismerkedünk az agyaggal és kerámiás fogásokkal. Délben ebédelünk, picit pihenünk. Délután kimegyünk a szabadba játszani,tervezünk térképes fantasztikus lényeket felfedező kirándulást, a környék épületek homlokzatdíszeit segítségül hívva. Rossz idő esetén a benti torna teremben lesz mozgásos játék, illetve a kerámiák befejezése. Pénteken pedig elkészítünk egy szép kiállítást a heti mesékből és alkotásokból.


Hétfő-csütörtök

 9.00-11.30 délelőtti kerámiás foglalkozás 
 napi témák: különleges, varázserejű növények; varázserejű állatok; valós növények szuper képességekkel; valós állatok szuperképességekkel)
11.30-12.00 ebéd
12.00-13.00 pihenés
13.00-1600 játszóterezés/tornatermezés és kerámiázás 

 Péntek:

9.00-11.30 alkotások befejezése,festés 
11.30-12.00 ebéd
12.00-1300 pihenés
13.00-14.00 játszóterezés

15.00 kiállítás kipakolása,

16.00-kiállítás megnyitó a szülőknek, barátoknak+ tornatermi játék

AUGUSZTUS 13-17. 

táborvezetők: Viemann Rozália, Szolnoki Lea

Téma: Ősi világok és vallások

A kerámia mindig is az emberiség történetéről, fejlődéséről mesélt, hiszen már évezredekkel ezelőtt feltalálták, és azóta is művelik.

Vajon milyen üzenetet rejtenek számunkra ősi világok és vallások máig fennmaradt emlékei? És mi mit üzenünk az eljövendő koroknak? A táborban erre keresünk annyi választ, ahányat csak találunk!

 
1.nap: Őskori leletek, kultusztárgyak
Saját, akár modern vonatkozású kultusztárgy készítése, valamint a 21. századi ember ideáljának elképzelése a willendorfi Vénusz nyomán.
 
2.nap: Ókori Egyiptom
Szent állatok, ékszerek (később fel/összefűzhető gyöngyök) mintázása agyagból.
 
3.nap: Ókori görög vázák
Edény készítése, díszítése saját jelenettel, képregénnyel (utóbbit külön is lehet csinálni, falikép jelleggel).
 
4.nap: Üzenet a jövőbe
Személyes üzenet és üzenési mód kiötlése a jövő számára az agyag segítségével.
 
5.nap: Festés, kiállítás
A korábbi napokon készített tárgyak kifestése, a tábor végén ezekből kiállítás rendezése.