Ön itt áll: Főoldal Fotógaléria események Bánki tó fesztivál 2010 Jóidővel és széltaxival

Jóidővel és széltaxival

Készítette: noha Utoljára módosítva: 2011. január 05., 17:08

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő. Ennek az erdőnek az egyik szélén működött az Erdei Bank, ahol a rénszarvasok, vakondok, farkasok, rókák, medvék, vándormadarak és az erdő minden egyes lakója – legyen akár hétköznapi ember vagy királylány - biztonságban tudhatta megtakarított pénzét. A bankos mindent elkövetett, hogy a bank jó hírnevét fenntartsa. A bank közelében lakott sátrában Erik, a szépen rajzoló fiú, és tőle nem sokkal messzebb az erdő királyának leánya.

 

Béke honolt az erdőben, mígnem egy napon megérkezett a gonosz rák és a béka a széltaxival, és gonosz terveket forraltak. Bementek a bankba, hogy álbankkártyával pénzt tegyenek be a bankba, s amíg a bankos a kártya beolvasásával foglalatoskodott, a két gonosztevő kifosztotta a bankot. Elhozták az összes pénzt, egy árva garast sem hagytak hátra. Aztán hívták a széltaxit, és elutaztak vele az Óperencián túlra, ahol a tenger partján egy barlangban elrejtették a gonoszan megszerzett vagyont.

A bankos észrevette, hogy kiürült a széf, de addigra már késő volt, a rák és a béka már az Óperencián is túl voltak. Elmentek a királylányhoz, és hívták Eriket, a szépen rajzoló fiút is, hátha valamit ki tudnak találni. A királylány vára közelében élt egy jó tündér is, őt is segítségül hívták, hátha együtt többre jutnak. Közben Erik megtalálta azokat a hamis iratokat, amikkel a rák és a béka bejutottak a bankba. Végül úgy döntöttek, hogy a gonoszok nyomába erednek, és megkérdezik a jó időt, hogyan juthatnak el a legkönnyebben az Óperencián túlra. A jó idő a napfényre ültette őket, és ragyogó sugaraival átrepítette az Óperencián túlra. Arák és a béka megpróbáltak ismét elmenekülni a széltaxival, de a napsugár segítségével az erdőlakók mindig a nyomukban voltak. Amikor végképp sarokba szorították őket, a rák és a béka akkor sem volt hajlandó visszaszolgáltatni a jóravaló állatok pénzét. Végül nagy nehezen sikerült megállapodniuk abban, hogy a gonoszok megtarthatják a pénzt, hogy azzal próbáljanak boldogulni az életben, az erdőlakók pedig megkapták a széltaxi kulcsát, amivel oda repülhettek a világban, és abban a pillanatban, ahová és amikor csak akartak.

A vándormadarak így telket vettek maguknak Afrikában, ahová bármikor átruccanhattak, a széltaxi kulcsa pedig a királylánynál maradt. A királylány ezidáig magányos volt, de most megengedte a tündérlánynak, hogy bemenjen a várába. Erik lett az erdő új bankosa, és mostantól nem pénzt tettek az erdő lakói a bankba, hanem annál sokkal fontosabb dolgokat: élményeket, emlékeket, recepteket, fotókat. Mert mindenki rájött, hogy a pénz igazán úgysem tudná boldoggá tenni őket.